Als je kind van acht zichzelf lelijk vindt: ‘Raak niet in paniek en praat erover’

Dit zijn automatisch gegenereerde Nederlandse vertalingen van de oorspronkelijke Engelse posts. Voor het beste begrip lees de Engelse versie. Klik op de vlag.  EN PNG English

Deel Posts

Een moeder plaatste gisteren een oproepje online waarin ze mensen vroeg haar zoon gerust te stellen. Hij vindt zichzelf namelijk lelijk. Het harde oordeel op jonge leeftijd schokt veel mensen. Hoe ga je hier als ouder mee om?

“Mijn zoon van 8 vindt zichzelf lelijk.” Het is het begin van het bericht dat een moeder gisteren op Twitter plaatste. Volgens haar ligt het jongetje er zelfs wakker van. “Kunnen jullie hem geruststellen? Mij gelooft hij niet”, eindigde ze haar tweet.

Het oproepje waar twee vrolijke foto’s van een jong ventje in stonden, kon rekenen op honderden reacties van bekenden en onbekenden. De meeste mensen staken het kind een hart onder de riem en stelden hem gerust dat hij zich nergens druk om hoeft te maken.

Onder de indruk
Sommige mensen vroegen zich af hoe het komt dat het ventje zichzelf op achtjarige leeftijd al kwelt met dit soort gedachtes. Op een van deze reacties reageerde de moeder als volgt: “Hij denkt heel diep na over dingen. Over het heelal, de sterren, planeten, geschiedenis. Filosofeert veel. En soms dus ook over zijn eigen persoontje.”

De tweet van de moeder is inmiddels verwijderd vanwege “een aantal nare reacties”. Haar zoontje is wel onder de indruk, vertelt ze. “Hij zei: ik denk dat dit wel een beetje helpt mam.”

‘Dit is iets van alle leeftijden’
Volgens kinderpsycholoog Tischa Neve is onzekerheid iets van alle leeftijden. “Sommige kinderen hebben er meer last van dan anderen. Maar dat ligt er bijvoorbeeld ook aan hoe je je ouders over zichzelf hoort praten, wat je allemaal meemaakt en je algehele zelfvertrouwen”, zegt Neve.

“Op jongere leeftijd gaat die onzekerheid vaak nog over ‘ik ben anders’ of ‘ik pas niet in de groep’.” De pre-pubertijd, waarin de eerste concrete onzekerheden over uiterlijk beginnen, start volgens Neve vanaf een jaar of negen, tien. “Onzekerheid specifiek gericht op hoe je eruitziet is voor een achtjarige wel opvallend”, aldus de kinderpsycholoog.

Toch is het volgens de kinderpsycholoog belangrijk om als ouder niet in paniek te raken. Ook als je kind al op zo’n jonge leeftijd dit soort uitspraken doet. “Ouders kunnen hier best wel van schrikken als hun jonge kind dit ineens zegt”, vertelt Neve. “Ja, acht jaar is wel jong, maar ook die hebben rotfases. Ga eerst eens rustig met je kind in gesprek.”

Erkenning halen is geen oplossing
Erkenning halen bij Twitter kan fijn zijn, vindt Neve, maar het is geen oplossing. “Het kan wel een positieve vibe geven, maar als de onzekerheid dieper zit, kan iemand wel tachtig keer zeggen dat hij of zij mooi is, maar dat gevoel gaat niet zomaar weg.”

In plaats van overtuigen dat het niet zo is, is het nog belangrijker om het kind het gevoel te geven dat hij gezien en gehoord wordt. “Laat je kind erover vertellen en luister goed. Geef ook ruimte aan dat gevoel”, zegt de kinderpsycholoog. Het belangrijkste is volgens Neve om erachter te komen of het echt alleen maar een fase of een onzekere bui is. “Bijvoorbeeld doordat een kindje op school er een opmerking over heeft gemaakt.”

Wat speelt er?
Als blijkt dat het een gedachte is waar het kind wel al langer mee rondloopt, is het volgens Neve belangrijk om er serieus mee om te gaan. “Houd het goed in de gaten. Als je merkt dat het functioneren op school bijvoorbeeld afneemt en het voelt niet goed, dan kan het misschien fijn zijn om het kind met een professional te laten praten.”

“Dan hoeft hij of zij niet meteen zware therapieën te volgen, maar soms kunnen een paar gesprekken al helpen om op tafel te krijgen wat er nou precies speelt.”

Hoe intelligent het kind is, heeft volgens Neve niks met dit soort gedachtes te maken. “Wel kan het kind dit soort onzekere gevoelens eerder ervaren als hij of zij voorop ligt in de sociale ontwikkeling.”

Recent Posts

Onze E-learning video's

Play Video

Er zijn geheimen
waar niemand over praat

Waarom hebben zij succes.nl

Waarom slagen rijke of beroemde mensen?

Niets werkt.nl

Waarom werkt niets voor jouw?

Eeuwenoud geheim.nl

Hoe is het mensen vroeger wel gelukt?