Omgaan met onzekerheid + symptomen van onzekerheid

Dit zijn automatisch gegenereerde Nederlandse vertalingen van de oorspronkelijke Engelse posts. Voor het beste begrip lees de Engelse versie. Klik op de vlag.  EN PNG English

Deel Posts

Omgaan met onzekerheid + symptomen van onzekerheid
Omgaan met onzekerheid is erg lastig. Iedereen kent momenten van onzekerheid. Vroeger was dat een spannende spreekbeurt, heden ten dage een sollicitatiegesprek, een contract dat niet verlengd wordt, het ouderschap, een dominante leidinggevende, etc.

Vaak staat onzekerheid de ontplooiing van je eigen talent in de weg. Hoe ga je hier dan mee om?

Wat is onzekerheid?
Onzekerheid in je relatie, onzekerheid over je uiterlijk; er zijn talloze zaken die je onzeker kunnen maken. Heb je weinig zelfvertrouwen, dan kan twijfel flink toeslaan. Onzekerheid is een heel vervelend gevoel dat ook nog eens veel energie kost. Je kunt bijvoorbeeld onzeker zijn over je werk en daardoor juist fouten gaan maken.

Als je onzeker bent, twijfel je of je dingen wel goed doet. Ook kun je twijfelen of je wel positief genoeg overkomt op anderen. Je onzeker voelen is een breed begrip. Als je je onzeker voelt kan het ook moeilijk voor je zijn om relaties te beginnen of om relaties goed te houden. Het kan bijvoorbeeld ook moeilijk voor je zijn om vrienden te vinden.

Symptomen van onzekerheid
Mensen die onzeker zijn kunnen er veel last van ondervinden en zouden graag meer zelfvertrouwen hebben. Omdat onzekerheid van invloed is op je leven, kun je zelfs overspannen raken. Onzekere mensen kunnen ook wegvluchten in eenzame activiteiten zoals gamen.Anderen zoeken alleen maar via internet sociale contacten. Echte sociale activiteiten kunnen op den duur zelfs geheel vermeden worden omdat de groeiende onzekerheid je daarvan weerhoudt. Het is heel belangrijk om zo’n patroon te doorbreken.

Waaraan herken je onzekerheid?
Onzekerheid herkennen bij jezelf is niet moeilijk. Je voelt je onprettig in gezelschap, je bent bang om fouten te maken en je voelt je niet op je gemak op feestjes. Als je je onzeker voelt kan het voorkomen dat je regelmatig piekert over hoe je op anderen overkomt. Onzekerheid kan zelfs zo erg zijn dat je in gezelschap geen woord durft te zeggen. Onzekerheid kun je ook duidelijk voelen.

Onzekerheid bij anderen herkennen
Mensen die onzeker zijn stralen dat meestal ook uit. Ze lijken wellicht verlegen of zijn vaak stilletjes. Ze weten zich misschien niet zo goed een houding aan te meten en kunnen zelfs stotteren of hakkelen als ze praten. Of ze zeggen zo weinig dat ze buiten de groep vallen. Mensen die onzeker zijn voelen zich in nieuwe situaties niet zomaar op hun gemak. Ook blozen of transpireren kan voorkomen.

Is onzekerheid normaal?
Vrijwel alle mensen zijn in meer of mindere mate (weleens) onzeker. De een heeft daar wel minder last van dan de ander, maar op zich is het niet vreemd om je onzeker te voelen. Onzekerheid wordt pas een probleem als het veel facetten van je leven beheerst. Je kunt dan geremd worden in je ontwikkeling op sociaal gebied, maar ook in studie of werk. Ook kun je zo onzeker zijn dat het relaties in de weg staat. Je weet bijvoorbeeld niet hoe je vrienden moet maken of een liefdesrelatie met iemand beginnen.

Gevolgen van onzekerheid
De gevolgen van onzekerheid kunnen groot zijn. Vooral als onzekerheid een te grote rol in je leven speelt. Je kunt depressief worden, je eenzaam voelen of zelfs buitengesloten raken omdat andere mensen het niet altijd begrijpen.

Als je veel last hebt van onzeker zijn, kun je ernaar neigen om mensen uit de weg te gaan, nieuwe situaties te vermijden en gewone sociale activiteiten te schuwen. Al deze reacties zijn niet bevorderlijk voor het probleem, want je verliest daardoor juist steeds meer zelfvertrouwen. Het is dan een neerwaartse negatieve spiraal. Het kan doorbroken worden met goede tips of hulp.

Omgaan met onzekerheid (tips)
Elk mens heeft sterke en zwakke eigenschappen. Elk mens is wel ergens goed in, en iedereen is weleens onzeker. Om er volledig te kunnen zijn voor mensen om wie jij geeft, is het belangrijk dat je jezelf leert waarderen. Om sterker in het leven te staan en sterk in relaties te staan, is het nodig jezelf goed te kennen. Geen enkel mens is perfect. Als je jouw minder goede eigenschappen leert accepteren, leer je ook je sterke eigenschappen en je persoonlijke kracht kennen.

Hieronder delen we een aantal praktische tips om je zekerheid te vergroten:

1: Twijfel niet aan jezelf!
Ook als je besluit je over onzekerheid heen te zetten, en je dapper eens een bar of discotheek binnenstapt, kan een soortgelijke onzekerheid je overvallen. Iedereen heeft het naar zijn zin, behalve jij. Je twijfelt of je er wel leuk uitziet, of je wel dansen kunt, of je geen stomme dingen zegt, enzovoorts. Door al dat twijfelen aan jezelf is het heel moeilijk om te ontspannen en contact te maken met anderen.

Wat kun je er tegen doen? In zo’n geval neemt menigeen een borrel en voelt zich minder geremd, maar drinken om angsten en onzekerheid weg te nemen is natuurlijk geen gezonde oplossing. Bovendien helpt alcohol lang niet bij iedereen tegen onzekerheid, en kun je je zelfs nog eenzamer gaan voelen als voorheen. Daarom is het beter om structureel iets tegen onzekerheid te doen. Werken aan een groter zelfvertrouwen is zeker mogelijk.

2: Neem iemand in vertrouwen
Gedeelde smart is halve smart! Maar uit onderzoek is ook nog eens gebleken dat de steun van goede vrienden of familieleden een goede bescherming vormt tegen stressgerelateerde klachten.

Neem dus een goede vriend, of familielid, in vertrouwen die naar je luistert. Je bent niet de enige die onzekerheid herkent!

3: Denk niet steeds aan wat er allemaal fout kan gaan
Gedachten die steeds maar bezig zijn met alles wat er mogelijkerwijze fout zou kunnen gaan, leiden tot emotionele uitputtig.

Maar vaak gebeurt datgene waar je zo bang voor was juist niet! Druk maken om de dingen die komen gaan heeft dus geen zin, het kan nog zo vaak veranderen. Je doet jezelf een plezier dit te accepteren en er om te lachen.

4: Absolute zekerheid bestaat niet
Door het tempo waarin de maatschappij zich ontwikkelt, en het feit dat mensen ziek worden en soms overlijden, is het niet mogelijk om op zekerheid te bouwen. Leren omgaan met de afwezigheid van zekerheid in het leven bepaalt hoe gelukkig je bent.

5: Schrijf op wat er gebeurt
Als je opschrijft wat er gebeurt zal je zien dat je in onzekere situaties toch prima kunt handelen. Je gaat erachter komen dat je eigen vaardigheden groter blijken te zijn dan dat je in eerste instantie dacht.

6: Stel redelijke doelen
Door perfectionistisch gedrag werk je onzekerheid in de hand. Je kunt simpelweg niet alles fantastisch doen. Kies redelijke doelen in de richting van waar jouw talenten liggen. Durf afscheid te nemen van dingen die jou onzeker maken.

Recent Posts

Onze E-learning video's

Play Video

Er zijn geheimen
waar niemand over praat

Waarom hebben zij succes.nl

Waarom slagen rijke of beroemde mensen?

Niets werkt.nl

Waarom werkt niets voor jouw?

Eeuwenoud geheim.nl

Hoe is het mensen vroeger wel gelukt?