Sociale fobie

Dit zijn automatisch gegenereerde Nederlandse vertalingen van de oorspronkelijke Engelse posts. Voor het beste begrip lees de Engelse versie. Klik op de vlag.  EN PNG English

Deel Posts

Sociale fobie
De situaties waarin een sociale angststoornis tot uiting komt, kunnen verschillen. We spreken van een ‘specifieke sociale angst’ als je voornamelijk bang bent in één specifieke situatie. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je een presentatie of praatje moet houden voor een groep. Als je last hebt van een ‘gegenaraliseerde sociale fobie’ ben je bang in verschillende soorten situaties.

Als je last hebt van een sociale fobie kan je geneigd zijn om sociale situaties uit de weg te gaan, maar hierdoor wordt de angst in stand gehouden.

Sociale angststoornis test
Er bestaat geen specifieke sociale angststoornis test of een sociale fobie test die je kan invullen om erachter te komen of je mogelijk een sociale fobie hebt. Wel kan je onze angststoornis test invullen. Deze test geeft je een indicatie of je een angststoornis hebt, maar geeft niet aan om welke angststoornis het precies gaat.

Sociale fobie kenmerken
Als je tóch ongewild in een (sociale) situatie terecht komt, word je overspoeld door een intense angst. Je krijgt een paniekaanval of gaat zweten, trillen of blozen.

Andere sociale angst symptomen die vaak voorkomen bij een sociale fobie zijn:

hartkloppingen
zweten
koude rillingen
benauwdheid
stotteren
maagklachten
droge mond
snellere ademhaling
hoofdpijn
paniekaanval
Oorzaken sociale fobie
Er is weinig bekend over de oorzaak van sociale fobieën. Wel zijn er een aantal factoren bekend die invloed kunnen hebben op het ontstaan van deze fobie:

Erfelijkheid: als een sociale fobie vaker voorkomt in jouw familie bestaat de kans dat je meer aanleg hebt om een sociale fobie te ontwikkelen
Omgeving: als je erg beschermd bent opgevoed, bent gepest of wanneer je een ‘slecht’ voorbeeld hebt gehad in jouw omgeving, heb je een grotere kans om een sociale fobie krijgen
Problematiek: factoren die ook van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een sociale fobie zijn verslavingsproblemen, een depressie of het meemaken van een heftige gebeurtenis.
Behandeling sociale fobie
Een sociale fobie gaat niet vanzelf over. Omdat de gevolgen van een (beginnende) sociale fobie groot (kunnen) zijn is het belangrijk om hulp in te schakelen. De huisarts kan je doorverwijzen naar een gespecialiseerd hulpverlener.

Bij PsyQ behandelen we geregeld mensen met een sociale fobie. Het accent ligt bij onze behandelingen op een geleidelijke confrontatie met de situaties waarin je een paniekaanval kan krijgen. Heb je bijvoorbeeld een fobie om te spreken voor een groep, dan zullen wij daar in de therapie juist mee oefenen.

De behandeling bestaat verder uit:

ontspannings- en ademhalingstechnieken
rampgedachten leren relativeren
lezen over de problematiek (zelfhulpliteratuur)
voorlichtingsbijeenkomsten
gedragstherapie
eventueel medicatie

Recent Posts

Onze E-learning video's

Play Video

Er zijn geheimen
waar niemand over praat

Waarom hebben zij succes.nl

Waarom slagen rijke of beroemde mensen?

Niets werkt.nl

Waarom werkt niets voor jouw?

Eeuwenoud geheim.nl

Hoe is het mensen vroeger wel gelukt?